Неделя, 29 Ноември 2020
Десетки картини от „Формат 30/30” отново напълниха галерия „Астри”

Десетки картини от „Формат 30/30” отново напълниха галерия „Астри”

15-ата годишна изложба за "малка" живопис ще продължи до 29 януари

 

Пъстра колекция от еднакви по размер живописни творби приюти за 15-и път столичната галерия „Астри”. До 29 януари в салона ще бъде разположена традиционната Годишна изложба „Формат 30/30”. Обикновено авторите създават специални картини за конкретната експозиция на арт пространството, което предколедно се превръща в красив калейдоскоп от изображения, цветове, теми и емоции.

„Идеята на „Формат 30/30” е в относително малката галерия да бъдат показани картини от съвременни художници, представители на различни поколения, работещи в различни стилове и техники. Естествено впечатлението за общите посоките в днешната живопис, което посетителят добива, посещавайки изложбата, не може да бъде изчерпано докрай. И все пак изложените платна на повече от 120 автори от цялата страна осветяват панорамата на кавалетната живопис у нас дават насоки и идеи за пътя й. Критериите, по които съм подбирала картините, са от чисто професионални до субективни с поглед в крайния резултат – отделните картини да са в хармония и бъдат в синхрон с цялото”, твърди галеристката и куратор на изложбата Вихра Пешева.

Някои от участниците от години работят с „Астри” и имат лична покана да участват в изложбата. Творбите на други са включени в експозицията след предварителната селекция, която обикновено се прави до края на октомври.

„Сред участниците в изложбата са много от значимите и определящи тенденции в новото българско изкуство имена – допълва Вихра Пешева. – Има професори от Художествената академия, преподаватели в художествените училища, знакови имена в съвременната живопис. Особено ценно е присъствието и на някои от доайените в живописта. През всички тези 15 години на „Формат 30/30” пред погледа ни израснаха и се утвърдиха десетки нови автори. В началото определяни само като млади, днес те вече са зряла, изключително талантлива, със свой облик и място в артистичния живот вълна от художници.”

Около 1/3 от изложените сега автори на "малка" живопис участват за първи път във годишната експозиция. По думите на галеристката откриването им е било истинска находка за нея. „Въпреки виртуалната епоха, галерията остава онова пречистващо и възвисяващо място, където всички ние се срещаме. И ако изпитате вълнение от гледането на тази изложба, значи всички заедно сме работили добре”, убедена е Вихра Пешева.

 

AFISH.BG