Неделя, 29 Ноември 2020
Художници бижутери излагат предколедно изящните си накити

Художници бижутери излагат предколедно изящните си накити

Секция „Бижута” в СБХ навърши 20 години и издаде книга

 

Едни от най-известните художници бижутери излагат своите ювелирни изделия в галерия-книжарница „София прес”. Това е и честването на 20 години от създаването на секция „Бижута“ в Съюза на българските художници (СБХ). В нея членуват повече от 30 творци. До 9 декември имаме изключителното удоволствие да се насладим на произведенията им.  В дните преди Коледа можем да се замислим за прекрасен подарък за най-обичните ни създания.

Анжело Красини използва сребро, аквамарин, тюркоаз

20-годишнината си бижутерите ознаменуват и с току-що излязлата от печат книга „Съвременен накит в България“. Авторите коментират, че все по-отчетливо се забелязва стремежът им към откъсването от занаята и към комерсиалното. В същността си това е моментният етап от еволюцията на даден жанр, в случая изкуството на накита.

Проф. Димитър Делчев прави бижута от "боклуци"

Към двайсетте години работа на авторите в секцията могат да бъдат прибавени и предходните трийсет години свободно творчество на художниците, работещи с благородни метали, а може би и още шейсет години от първите изяви на автори в тази област.

Изложбата показва как, преодолявайки всякакви пречки, групата членове на СБХ се усъвършенстват в търсене на смисъла и намират радостта от творчеството. Показаното е плод на упорит труд, размишления къде и докъде е изкуството в търсене на отговори, на пари, на магията и какво ли още не.

 

Челна снимка: Бижутата на българските художници са познати и в чужбина

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)