Неделя, 29 Ноември 2020
Галерия „Сердика“ представя „Индия ала прима“

Галерия „Сердика“ представя „Индия ала прима“

Изложбата е резултат от едноименния българско-индийски проект

 

В галерия „Сердика” се откри общата изложба „Индия ала прима“, която представя творби на четирима изтъкнати български художници: Аглика Гайтаникова, Иван Додов, Селма Тодорова и Стефан Чурчулиев. Експозицията е резултат от едноименния българско-индийски проект, организиран от Индологическа фондация „Изток Запад“, Дома на културата „Сушма“ в Индия и Фондация „Международно акварелно общество“ – България, с подкрепата на Посолството на Република Индия в София. Колекцията от картини, рисувани под покрива на света – Хималаите, бе представена от художествения критик проф. Чавдар Попов.

Преди точно една година Аглика Гайтаникова, Иван Додов, Селма Тодорова и Стефан Чурчулиев са участвали в Международното биенале на акварела в Делхи и са гостували на индийския поет, писател и общественик д-р Каран Сингх Чаухан в центъра „Сушма“. Там кураторът Селма Тодорова избира и изразното средство за колекцията - акварел. Въпреки различните възможности на тази техника, и четиримата работят ала прима – върху мокър лист, до изсъхването му. За всеки от творците това е първо посещение в Индия – и изворът на вдъхновение, и отразяването му е ала прима.

Показва се „08Stefan.jpg“

Почти всички картини са рисувани в подножието на Хималаите и са пропити с енергията и екзотичния чар на необикновената страна Индия. Ашрами, портрети на махатми, садху, на местни хора на различна възраст и с разнообразно социално положение, колоритни пейзажи от Хималаите и от дългия път между Делхи и това свято място... изображенията се появяват с невероятна лекота върху белия лист, сякаш ръката на артистите е водена свише. Светлината звучи, предизвиква всички сетива и ни праща в страната на подправките, на сандаловото дърво и мантрите, в люлката на Йога, Веда, Махабхарата, Рамаяна, в необозримите дълбини на необятната индийска култура.

Показва се „06Ivan.jpg“

Всеки от творците влага различно цветоусещане, почерк и внушение, както и поглед от различен ъгъл, но четиримата са обединени от акварелната техника ала прима. Тя отразява най–достоверно чувството, вложено в процеса на работа, запечатва онзи трепет и жажда на художника да сподели невероятното, невижданото до този момент чудо, наречено Индия.

Проектът е представен за пръв път в неговата цялост и с голям успех през юли тази година в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, по време на Международното триенале на акварела.  Част от него бе показана през юни на Международния ден на йога в НДК.

Eкспозицията можете да видите до 31 декември в арт салона, разположен на ъгъла на улиците "Стефан Стамболов" и "Лозенград" в София.

Показва се „invitation.jpg“

 

AFISH.BG