Сряда, 21 Октомври 2020
Удивителната дива природа в окото на обектива (СНИМКИ)

Удивителната дива природа в окото на обектива (СНИМКИ)

Вижте кои са любимците на публиката от фотоизложбата на Природонаучния музей в Лондон

 

Находчиво мече преодолява дълбоките снежни преспи, увиснало на дупето на мама мечка – това е снимка, направена от швейцарския фотограф Дейзи Джиралдини в Националния парк в провинция Манитоба, Канада. Тази фотография и още други 24, дело на различни автори, са в краткия списък за номинация в ежегодния конкурс "Wildlife Photographer of the Year". Номинираните ще се борят за приза, определян от зрителските симпатии, разказва ВВС.

Избраните чрез конкурс 25 от общо 50 000 предложени снимки по традиция са на показ в Natural Histoty Museum в Лондон. Кандидатите са от 95 страни от цял свят. Изложбата ще продължи чак до 10 септември 2017 г., но зрителите могат да гласуват само до 10 януари на сайта на Natural Histoty Museum.

Предлагаме ви да се насладите на част от най-харесваните от публиката фотографии с герои от дивата природа.

„Ръката на мама”, Ален Мафар Ренодие, Франция

Авторът на тази снимка е бил в японския парк Джигокудани, където живеят на т.нар. снежни маймуни. Именно там е видял тази трогателна гледка – бебето макак спи, приласкано от мама.

"В устата на крокодила", Бенс Мате, Унгария

Тази снимка очевидно е направена от безопасно разстояние, но по думите на фотографа е било невероятно преживяване да погледнеш в очите този крокодил на един от островите в африканския резерват Zimanga. В случая рептилът е примамен с парчета месо, но в интерес на истината той и подобните му често изплуват на брега, за да се припичат на слънце.

"Убийствен поглед", Йохан Клоперс, Южна Африка

Този фотограф е имал (не)щастието да щракне тази малка антилопка гну в Националния парк Кгалагади, РЮА – минути преди това дори не е допускал, че ще стане свидетел на гибелта на бебе. Малко стадо антилопи е минало покрай лъвски прайд. Новороденото е хванато от лъвицата и дадено на самеца от снимката.

"Маймунско кълбо", Томас Кокта, Германия

Ниските температури на японския остров Шодо принуждават снежните маймунки да се събират на огромни мъхнати кълбета. За да ги снима, фотографът е трябвало да се качи на дърво.

"С лице към лошото време", Гюнтер Райле, Германия

Когато този немски фотограф стига до ледовете на Антарктида, слънцето светело ярко, но след няколко часа времето рязко се променило. Завалял сняг и той наблюдавал как децата на императорските пингвини се гушкат, за да се защитят от стихията.

"Призрачни птици", Гордън Илг, САЩ

Тези бели птици изглеждат като призраци в розовата утринна светлина, кацайки в езерото на Националния парк „Bosque del Apache” в Ню Мексико, САЩ. Там живее ято канадски жерави.

"Здрави чела", Тапио Кайсла, Финландия

Авторът на тази снимка е посетил норвежкия Национален парк „Dovrefjell-Sunndalsfjella” и наблюдавал зубри в естествената им среда. И макар да е било през пролетта, тоест все още рано за разгонване, самците решили да премерят сили предварително. Въздухът буквално ехтял от силните удари на челата им.

„Двойка”, Серджио Сарта, Италия

Гмуркайки се край бреговете на индонезийския остров Бали, фотографът видял необикновено ярко същество. Оказало се, че е огнен морски таралеж, примамил двойка скариди от вида Coleman. Иглите на този таралеж са отровни и много опасни за хората. Скаридите се опитват да се измъкнат от хватката му, прокарвайки си безопасен път между иглите.

"Като избухване на супернова", Андреа Маршъл, САЩ

Авторката на тази снимка се гмурка с маска и шнорхел във водите край Мозамбик. Там се натъква на клъстер от стотици огромни медузи. В най-широката част на много от тях са се разположили морски звезди, видимо използвайки ги като транспортно средство. Особената светлина позволява на зрителя да види нюансите в текстурата и цвета на медузите.

"В безлунна нощ", Карин Ейгнър, САЩ

През летния период 20 милиона опашати летящи мишки долитат в Бракенската пещера, недалеч от Сан Антонио, Тексас, за отгледат потомството си. След залез слънце майки политат към нощното небе, за да ловят насекоми. Кръженето им около входа не пещерата създават илюзия за водовъртеж.

"Раздвоение на личността", Руди Халшоф, РЮА

Този фотограф е искал да насочи вниманието към незавидното бъдеще на белите носорози в южноафрикански резерват, където са разпространени случаите на бракониерство. Халшоф е чакал момента, в който два носорога ще се разминат, а силуетите им ще създадат илюзия за двуглаво животно.

“Визуален контакт”, Гай Едуардс, Великобритания

Далматинските пеликани са най-едрите представители на това семейство пернати в света. Те обитават Източна Европа, Русия и Азия. Този екземпляр е заснет във водите на изкуственото езеро Керкини в Гърция. Популация на тези пеликани е застрашена заради бракониерски набези, замърсена вода и загуба на обиталища, включително на блатисти местности.

Снимки: www.bbc.com/WPOTY 2016

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)