Сряда, 21 Октомври 2020
Изящни пластики на Борислав Бонев в галерия “Минерва”

Изящни пластики на Борислав Бонев в галерия “Минерва”

Изложбата може да се разгледа от утре до 5 януари 2017 г.

 

Точно 18 са малките пластики, които скулпторът Борислав Бонев е подбрал за самостоятелната си изложба в столичната галерия „Минерва” на ул. „Генерал Гурко” №1. Експозицията се открива в 18 часа на 1 декември и ще продължи чак до 5 януари 2017 г.

Интересен е начинът, по който този път артистът е решил да комуникира с ценителите. Използвайки любимия си герой на Екзюпери – Малкият Принц, Борислав Бонев разказва за себе си и за своето изкуството така:

„- Здравей, ти кой си? – попита Малкият принц.
- Аз съм Борислав Бонев и съм скулптор – отговорих на момчето.
- А какво е скулптор? – попита той.
- Скулптор е този, който се занимава със скулптурно изкуство или просто скулптура.
- А какво е това изкуство?
- Изкуството е емоцията да видиш това, което е невидимо за останалите; материално олицетворение на красиво усещане, родено от въображението. 
- А от какво се прави скулптура?
- Скулптурата може да се изработи от камък, от дърво, стъкло, теракота, а може да е и скулптора от бронз – бронзова скулптура. Тези фигури, които виждаш тук, са малка пластика от бронз.


- От бронз?! – учудено попита малкото момче.
- Да, бронзът е метал, сплав от мед и калай или мед и цинк. Първо се извайва модел от восък, след което се прави калъп, в който се излива разтопеният метал. Когато изстине, той заема формата на модела.
- И малката пластика е готова? 
- Още не. Сега трябва да се оформи, тъй като все още е малко груба. Следва да се изшлайфа, изглади и да се гравира, за да се подчертаят нейните форми.
- А това зеленото какво е? – нетърпеливо попита отново той.
- Ще стигнем и до там – отвърнах аз. – Това е патина или благородно състаряване на метала. То се постига чрез нагряване и окисляване. Накрая идва ред на полирането. И остава само да се сложи върху постамент от мрамор или семперит.


- А сега какво ще стане с нея?
- Ще отиде в някоя галерия, за да може хората да я видят и да споделя с тях моето усещане за света и ако то им хареса, те биха могли да я вземат за себе си и да я сложат вкъщи, за да радва сърцето и душата им. Могат да я вземат и като подарък за любим човек, подарък за приятел или като статуетка за паметна награда - наградна пластика за събития или постижения. Надявам се, че поне малко успях да отговоря на твоите въпроси.
- Да... а на мен ще ми направиш ли една скулптурка?
- Разбира се, малко момче…”

Нежна е явно душата на ваятеля, който работи с бронз. Можете да откриете още от нея в експозицията, разположена в арт салона във фоайето на Гранд Хотел София.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)