Сряда, 21 Октомври 2020
Полски приложен дизайн гледаме в София

Полски приложен дизайн гледаме в София

Баланс на форма и функция представят художниците

 

От днес в Полския институт в София можем да видим изложба полски приложен дизайн съвместно с Регионалния музей в Сталова Вола. „Модерна. Промишленост + Занаяти“ от колекцията на Регионалния музей представят кураторите Павел Гробелни и Агнешка Якобсон-Челецка. Павел Гробелни е  дизайнер и независим куратор. Преподавател е в Академията за изящни  изкуства във Варшава и в School of Form в Познан. Агнешка Якобсон-Челецка е независим куратор, критик на дизайна, журналистка. Директор е на програмния съвет на School of Form в Познан.

Изпипан дизайн - това представят полските художници у нас           

Изложбата е придружена с лекция на Павел Гробелни за полския дизайн.

 „В нашето разбиране модернизмът, наречен разговорно „модерна" в заглавието на изложбата, е начин на мислене. Баланс на форма и функция, искреност на материала, комбинация от повторяемо промишлено производство и занаятчийски, изпипан детайл”, обяснява Гробелни.

Проектите са реализирани в кратки серии

 

Българската публика ще види точно това сътрудничество между дизайнера, занаятчията и индустрията. И ще разбере, че е най-важната характеристика на "модернистичното" мислене, което можем да наблюдаваме в съвременния дизайн. При подготовката на изложбата нейните куратори решават да представят внедрени полски проекти и концепции, реализирани в кратки серии. В тях предметите, макар и да отговарят на една и съща дизайнерска концепция, се различават помежду си. Такава е характеристиката на избрания от дизайнера материал или начин на производство.

 

Челна снимка: "Модернистичното" мислене на полските дизайнери е синтез между дизайнер и занаятчия

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)