Сряда, 21 Октомври 2020
„Мачу Пикчу от бетон” стана сграда на годината

„Мачу Пикчу от бетон” стана сграда на годината

Университетът в Лима, Перу, спечели първото място  в архитектурния конкурс RIBA International Prize

 

Инженерно-технологичният университет в Лима спечели наградата на Кралската академия на британските архитекти (RIBA) за най-добра съвременна сграда в света, съобщи BBC. Журито нарече сградата ”вдъхновяваща” и „смело допълнение на градския пейзаж".  Университетът, проектиран от ирландската компания Grafton Architects и представляващ "серия от озеленени тераси с отворени пространства между тях”, е достоен за титлата "новото Мачу Пикчу", се казва в заключението на  RIBA. „Новата сграда отговаря на силните бетонни форми на ландшафта на перуанската столица - автомагистралите и скалистия бряг на Тихия океан”,  отбеляза председателя на журито, британският архитект Ричард Роджърс.

Вътрешността на сградата също е впечатляваща

Както вече писа AFISH.BG в краткия списък на номинираните влизаха шест номинации, включително проекти на световноизвестния архитект Заха Хадид, Филип Прост, Дейвид Чипърфийлд и други.

Музеят на изкуствата в Сейнт Луис е дело на арх. Дейвид Чипърфийлд

В конкурса можеше да участва всяка сграда, независимо от местоположението и бюджета, която е построена преди не повече от три години. Наградите RIBA се присъждат от 1966 г. Тази година за първи път обаче в конкурса участват проекти от цял свят. 50-годишната традиция на конкурса го прави един от най-авторитетните в света. 

 

 

Челна снимка: Новото Мачу Пикчу очарова журито

Фото RIBA

AFISH.BG