Сряда, 21 Октомври 2020
Братя Гелеви разкриват тайната на анимацията

Братя Гелеви разкриват тайната на анимацията

36 прекрасни рисунки излагат в Сатирата известните художници

 

Как се ражда един анимационен или игрален филм – първо в концептуалните рисунки, които дават първоначалното усещане, визуалното начало на филма. В това са убедени двамата братя художници Сотир и Пенко Гелеви, познати като автори на комикси, илюстратори на детски книги и продуценти на анимационни и игрални филми.

"Виола" е една от красивите приказки

Във изложбеното пространство на Сатиричния театър те излагат 36 свои концептуални рисунки за свои анимационни филми.  Изложбата е наречена CONCEPTIO, чието първоначално значение е „идея“, и е подредена специално за театъра. Художниците са подбрали концептуални рисунки за свои проекти за анимационни филми, реализирани от тяхното студио. Част от тях вече са готови– "Имаго", "Вектор и Лектор", "Противогаз" и "Зоотроп" (прожекцията на Зоотроп е в рамките на Киномания на 29 ноември от 18.30 часа в кино „Люмиер“). Тук има и рисунки за техни бъдещи проекти, които чакат своята реализация – "Виола", "Призрак" и "Тримата братя и златната ябълка".

Героите оживяват - животните говорят

„След като сценарият на един филм (анимационен или игрален) е завършен, изниква необходимост участниците в проекта да усетят атмосферата, настроението, тоналността и пространството на бъдещия филм. Тогава идва редът на художниците, които със своето въображение допълват и развиват думите на сценариста и ги визуализират, правейки ги видими за хората от екипа и бъдещите продуценти“, казва Сотир Гелев. Според него, концептуалните рисунки не са точно сценография или проекти на костюми, въпреки че тези елементи присъстват в тях.

Как да се оправим в този "Лабиринт"?

„Много често крайният резултат доста се отдалечава от тях, но те помагат да се изгради окончателната визия за филма. Понякога така го тласват в неочаквана посока, че се налагат промени в сценария и дори в режисурата.“ – допълва още художникът.

CONCEPTIO е  в горното фоайе на Сатиричния театър и ще остане тук до края на януари. В дните със спектакли изложбеното пространсттеатъра се посещава между 350 и 500 зрители. 

 

Челна снимка: Анимацията на двамата художници се ражда от прекрасните им рисунки 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)