Сряда, 21 Октомври 2020
Онник Каранфилян с парафраза на Деймиън Хърст

Онник Каранфилян с парафраза на Деймиън Хърст

"Замъглено жълто" е последния проект на известния художник

 

Един от най-интересните съвременни художници Онник Каранфилян представя в галерия „Аросита” новия си проект - Пеперудата "Замъглено Жълто - Clouded Yellow/Colias croceus". Само за една седмица – от 1 до 6 декември публиката може да види нещо доста любопитно.  

Измислената история за осемте пеперуди (Замъглено жълто) на Деймиън Хърст е опит за самоирония, намек за паралел между света на емигранта и имигранта, сравнение между художниците от бившата комунистическа България и тези от западна Европа.

Последната изложба на художника ни кара да се замислим за убийството на планетата 

Този вид пеперуда е предимно имигрант във Великобритания, с произход от Северна Африка и Южна Европа, като бройката варира силно от година на година - около 36000 пеперуди от този вид са регистрирани през 1947 г. През последните години е доказано, че този вид успешно се е пригодил към зимните условия  в южната част на Англия. Въпреки това се смята, че по-голямата част от индивидите загиват, тъй като и двете - ларва и какавида, са уязвими от замърсяване и студ. В добри години този вид може да произвежда до 3 поколения в Обединеното кралство. В полет, този вид често се бърка с най-обикновен бял вид, но оранжево-жълтият цвят е доста отличителен, дори и в полет, за разлика от всички други видове. Замъглено Жълтата пеперуда има разпределение, подходящо за силно мигриращи видове, и може да се намери навсякъде в Британските острови. Много имигранти остават в близост до брега, където те се хранят, чифтосват и снасят яйца. Други са разпръснати по вътрешните части на Обединеното кралство, като се среща и в Шотландия и Ирландия в добри години.

Струпаните боклуци е опит за търсене на смисъла на живота ни

В повечето световни култури пеперудата символизира душата и безсмъртието, възраждането и духовността.

В настоящия проект, авторът противопоставя пеперудата на цялото безумие на човечеството, което не само че не намалява, но и засилва това замърсяване с огромните количества индустриални, битови и всякакви други отпадъци. И тук идва въпросът, замърсени ли са и нашите души и съзнания до "опушено жълто" и с „помощта” на медиите.

Авторът е заснел полето край Стара Загора - една малка частица от чудесната ни земя

Лицемерието на световните суперсили, които не правят ни най-малък опит да намалят вредните емисии, води до меко казано, неприятен завършек на тази прекрасна планета, наречена Земя. Да се вложат средства, каквито не липсват, за да бъде предотвратена екологичната катастрофа, която вече се случва подобно на потъването на Титаник, когато последиците от пробойната в корпуса, все още не се усещат фрапантно, е това, което трябва да се направи сега, днес и веднага.

Струпаните в галерията боклуци и поставените срещу тях "селфита" на автора с различни пеперуди, е опит за търсене на смисъла от необходима промяна в собственото ни мислене.

С трите "селфита" като жълта пеперуда, авторът разсъждава върху "Замъглената" жълта среда, която всъщност е искряща от примамливи цветове, от "жълти" вестникарски заглавия, от безсмислено разголени "звезди" и липсващ хоризонт.

 

 

Челна снимка: Онник Каранфилян, инсталация "Златни маратонки"

 AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)