Понеделник, 29 Ноември 2021
“Летателната машина” на Гергана Змийчарова

“Летателната машина” на Гергана Змийчарова

Най-новата изложба на актрисата, нашумяла на сцената като Жана Д’Арк и Жулиета, се открива тази вечер в галерия „Сезони”

 

Има една млада актриса от най-новите години на българския театър, която няма да видите нито в т.нар. VIP общества, нито някъде из клюкарските хроники. Казва се Гергана Змийчарова и всички, които са имали късмета да я гледат в главните роли от „Ромео и Жулиета” (номинация „Икар” за дебют) и „Жана Д’Арк” (номинация „Икар” за най-добра актриса), поставени от нейния съпруг Петринел Гочев на габровска сцена, знаят какъв всеотдаен хамелеон е тя. Гергана обаче е и многостранен артист, владее майсторството на фотографията и живописта. Именно в амплоато си на художник се представя от днес до 14 октомври в столичната галерия „Сезони”.

А защо ли новата изложба на Змийчарова се нарича „Аз съм летателна машина”? Отговорът идва от самата нея при това в стих:

„Аз имам ракета вместо глава.

Имам ядрен реактор, където

при други знам, че стои сърцето.

Изстрелвам се и се сгромолясвам.

Ставам, плача, излитам, летя...

Понякога се взривявам - тогава

лежат парчета от мен разпилени

по всички краища на света.

Имам ракета върху раменете,

имам ядрен реактор в гърдите.

Аз съм един от онези

измачкани, прашни чертежи

забравени на бюрото на Бог.

Чертеж за машина, която...

полита.”

Е, след като прочитате тези редове, дори да не познавате ексцентричната Гергана, вече знаете защо тя рисува обикновени делнични сюжети по своя впечатляващ, цветен, чувствен начин. В картините я откриваме заедно с Петринел и многолюдната им челяд, а всъщност там се крият просто любовта, децата, изкуството, животът…

Детската мечта на актрисата художник е да се занимава с фотография, но през годините прави различни завои по пътя си. През 2004 г. завършва Училището по изящни изкуства „Илия Петров” в София, специалност графика. После я приемат в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в режисьорския клас на проф. Снежина Танковска. Две години по-късно обаче напуска, за да учи фотография в Нов български университет. А след още няколко години, също в НБУ, записва магистърска програма по актьорско майсторство… Е, как да не твърди, че е „летателна машина”?!

Артистичната двойка Гергана и Петринел откриваме в много от картините на Змийчарова

„Работата на Гергана като художник се характеризира с педантично отношение към детайла и с очевидна любов към яркия цвят и неочакваните цветови съчетания, а любовта й към богатия и многопластов сюжет е характерна и за фотографския й почерк – твърди галеристката Маргарита Видралска. – Нейните многофигурни, изпълнени с детайли, композиционно сложни фотографски монтажи не приличат буквално на живописните й платна, но носят почерка на същия смел автор, който обича да провокира зрителя.”

Гергана Змийчарова е автор на фотографските изложби „Сюжет назаем” и „Ромео и Жулиета” и на живописните експозиции „Евангелски стихове” и „Пигмалион” (съвместно с Петринел Гочев) и др. В „Аз съм летателна машина”, представена в галерия „Сезони”, авторката показва 14 живописни платна, 12 рисунки и няколко стихотворения.

 

На заглавната снимка – една от творбите на Гергана Змийчарова в изложата „Аз съм летателна машина”. Снимки: галерия „Сезони”

Виолета Цветкова, AFISH.BG