Понеделник, 27 Януари 2020
Откриха изчезналите през 2002 г. картини на Ван Гог

Откриха изчезналите през 2002 г. картини на Ван Гог

Италиански полицаи намериха безценните платна при мащабна акция срещу мафиоти в Неапол

 

Италианската полиция намери двете картини на Ван Гог, които през 2002 г. бяха откраднати от музея на холандския художник в Амстердам, съобщи ВВС. След продължително разследване платната „Изглед към морето в Схевенинген” и „На излизане от църквата в Нюнен” са били конфискувани при мащабна полицейска акция срещу един от мафиотските кланове в Неапол.

„Честно казано, вече не се надявах, че някога ще мога да произнеса думите: „Картините бяха намерени!”, признава Алекс Рюгер, директор на музея „Ван Гог” в Амстердам. Според информацията на BBC News засега не е известно дали двете платна ще бъдат върнати в експозицията в Холандия. Изчезването им преди 14 години предизвика огромен скандал, тъй като се оказа, че не са били добре охранявани и дори не са имали застраховка.

„На излизане от църквата в Нюнен”

Мнозина изкуствоведи определят „Изглед към морето в Схевенинген” (1882) и „На излизане от църквата в Нюнен” (1884-1885) като безценни. Те са от ранния период на Ван Гог. Бащата на художника е бил пастор в храма, изобразен на втората картина. През 2002 г. крадците нахлуват с подвижна стълба в музея в Амстердам и цели 14 години платната бяха в неизвестност. Макар дълго време да не са били съхранявани в галерия, експерти потвърждават доброто им състояние.

 

На заглавната снимка - „Изглед към морето в Схевенинген”. Снимки: VAN GOGH MUSEUM

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)