Събота, 11 Юли 2020
Брайън Адамс – първо фотоизложба, после концерт

Брайън Адамс – първо фотоизложба, после концерт

На 11 октомври канадският музикант ще открие експозиция със свои снимки на известни личности и ветерани от войните

 

Талантът почти никога не идва сам. Мнозина от известните музиканти, писатели, художници или актьори имат и други (не)скрити артистични заложби. Канадецът Брайън Адамс ще докаже тази закономерност на живо в София. Един от най-обичаните съвременни певци ще покаже част от фотопортретите, които прави през годините паралелно с многобройните си концерти. Експозицията е част от неговото световното турне „GET UP”, на което представя най-новия си едноименен албум.

Малко преди концерта си на 11 октомври в столичната „Арена Армеец”, Брайън Адамс лично ще открие своята изложба „EXPOSED / WOUNDED” във „VIVACOM Art Hall” (в сградата на бившата Телефонна палата). Експозицията, която ще остане отворена до 12 ноември, е част от тазгодишното издание на платформата „Майстори на фотографията” и включва две фотосерии. Куратори на "EXPOSED / WOUNDED" са Анке Дигенхард и Мат Хъмфри, галерия "Crossover".

Доскоро малцина в България знаеха, че музикантът се занимава и с фотография. От години той прави снимки не само на известни личности като Мик Джагър, Кейт Мос и Ейми Уайнхаус, но отделя специално внимание на осакатени ветерани от войните. Събира фотосите в различни колекции. В София ще видим „EXPOSED: НА ФОКУС” и „WOUNDED: РАНЕНИ”.

Мик Джагър - Ню Йорк, 2008. Снимка Брайън Адамс

За първата серия пред обектива на Брайън Адамс се съгласяват да позират британската кралица Елизабет II, Мик Джагър, Дъстин Хофман, Стинг, Ейми Уайнхаус, Моника Белучи, Кейт Мос, Виктория Бекъм, Шон Пен, Лана дел Рей, Луиз Буржоа, Бен Кингсли, Пинк и Мики Рурк. „Прекият достъп до много известни личности и икони на музикалната и филмовата сцена прави портретите на Брайън Адамс много интимни, някои от тях се превръщат във фотографски икони сами по себе си”, пише сър Елтън Джон в предговора си към печатното издание на „EXPOSED”.

Много от портретите и модните снимки на Брайън Адамс са заснети за сп. „Zoo Magazine”, създадено от него в Берлин през 2004 г. Там са публикувани фотоси на Мики Рурк във ваната, на Дъстин Хофман по време на риболов, на самоиронизиращия се Майкъл Фокс, който страда от паркинсонова болест Майкъл Фокс…

Втората колекция на Адамс обаче е потресаваща. За нея той снима млади британци под пагон, претърпели тежки травми по време на мисиите в Ирак и Афганистан. Ще видим 30 портрета, които отдават почит на съвременните герои и представят отблизо живота на осакатените ветерани.

Ветеранът от войната Рик Клемънт - Лондон, 2011. Снимка Брайън Адамс

Идеята за „WOUNDED: РАНЕНИ” е на Каролина Фрогат, заместник главен редактор на новините в британската телевизия ITN. На въпроса дали се е страхувал от предизвикателството да снима ранени във войните ветерани, Брайън отговоря: „Не, не се страхувах от нищо. Каролина искаше да направи календар, а аз пък си казах, че можем да започнем и да видим дали няма да се получи нещо повече, например изложба. Накрая имах достатъчно много материал, представих го на моя издател, той много хареса идеята и аз започнах да правя снимки за книга.”

Фотосите са впечатляващи със своята суровост, в същото време са много лични, интимни. Вероятно е трябвало дълго време да уговаря войниците да разкрият белезите от своите рани? „Не, войниците бяха доста освободени на фотосесията – твърди певецът фотограф. – Повечето дори бяха превъзбудени от факта, че могат да разкажат своите истории... Ветераните не търсят съчувствие. Те просто искат да продължат да живеят.”

Фотографиите на Брайън Адамс са показвани по целия свят, публикувани са в списанията „Vogue”, „Vanity Fair” и „Zoo”, показвани са в престижни световни музеи и галерии. Изложбата пристига в София от музея на фотографията в Стокхолм със съдействието на фондациите „Америка за България” и „Мусиз” в партньорство с „VIVACOM” и „Samsung”. Тя е естествено продължение на „FLASH” на Лени Кравиц, която видяхме в София през тази пролет.

Хубаво е, когато мечтите ни се сбъдват. Преди шест месеца, в друг текст, си пожелах концертът на Брайън Адамс в София да бъде съпътстван и от негова изложба. Слава Богу, ще се случи. Денят и на двете събития е 11 октомври.

 

На заглавната снимка: Брайън Адамс – фотографски автопортрет.

Виолета Цветкова, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)