Вторник, 26 Май 2020
Ексцентрикът Джаксън Полък (ВИДЕО)

Ексцентрикът Джаксън Полък (ВИДЕО)

Американецът, за чиито картини колекционерите сега плащат милиони, си отива на днешния ден преди 60 години

 

Не е възможно да продадат твоя картина за 140 млн. долара и да не бъдеш разпънат на кръст. Дори отдавна да не си на белия свят. Когато през 2006 година платното „№ 5,1948” бе продадено на търг за 140 млн. долара, веднага се намериха „познавачи”, които безцеремонно заявиха: „Тази цапаница и аз мога да го нарисувам.” Разликата е, че парите са броени за работа на Джаксън Полък, а не за „творба” на „всеки, който го може”. И „№ 5,1948” се превръща в най-скъпата картина в света.

 „№ 5,1948”, която бе продадено за 140 млн. долара 

Възхваляван и мразен, луд или нормален, американският артист оставя ярка следа в абстрактната живопис не само на Америка, а и в световен мащаб. Джаксън Полък умира на днешния ден – 11 август, през 1956-а. Тогава е едва 44-годишен, но жестока катастрофа при шофиране в пияно състояние прекъсва бурния му живот на артист и саморазрушителен бохем.

Освен със странния си, меко казано, характер, художникът е прочут най-вече със своето уникално рисуване. Макар да е повлиян от творци като Диего Ривера и Хосе Клементе Ороско, американецът изработва своя техника и стил – начинът, по който той излива и накапва боята, се смята за предшественик на т.нар. екшън пейнтинг. За целта Полък използва твърди четки, пръчки и дори спринцовки, с които действа върху поставеното на пода платно.

Арт екшън!

Изкуствоведът Клемент Грийнбърг пръв обръща внимание на паралела между рисунките и картините на артиста. Ето какво споделя изследователят на творчеството на американския художник: „Отношението на Джаксън Полък към рисуването е продиктувано от специфичния му метод на работа. Той не гледа на рисунките като на подготвителни скици или „скеле” на бъдещата живопис, а като на самостоятелно и равностойно изразно средство. Затова съществува тясна връзка между неговите рисунки и живописните му творби – особено интересен момент при изследване на етапите на творческото му развитие.” През 2000 г. животът на Джаксън Полък бе превърнат и в игрален филм, който донесе допълнително признание за актьора Ед Харис, превъплътил се образа на ексцентрика артист.

Припомняме си за един от най-великите американски художници за всички времена, абстрактния експресионист Джаксън Полък, с негови мисли и картини:

 

„Не е важен начинът, по който ще поставиш боята. Важно е това, което ще бъде казано.”

„Искам не толкова да илюстрирам чувствата си, колкото да ги изразя.”

 

Мащабните платна на Полък му носят слава още приживе, но голямото признание - "най-велик американски художник" - идва десетилетия по-късно. 

 

„Когато кажа артист, имам предвид онзи, който създава нещата. Едни го правят с четка, други с лопата. Трети избират писалката.”

„Камерната живопис е остаряла, бъдещето е на големите формати.”

 

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)