Вторник, 14 Юли 2020
Никола Манев открива изложба с дарени картини в Ловеч

Никола Манев открива изложба с дарени картини в Ловеч

Общината предостави къща за постоянна галерия на известния художник, който от години живее в Париж

 

Десетки картини, дарени от художника Никола Манев на Ловеч, са събрани в изложба, която ще бъде открита на 11 август в градската Художествена галерия. Специално за събитието общинската управа предостави къща в стария квартал „Вароша”, която да се превърне в постоянна галерия на живеещия от години в Париж художник. Сградата е двуетажна и се нуждае от ремонт. Намира се в съседство с Художествената галерия в Ловеч, което ще улесни нейното обслужване от екскурзоводите на арт салона.

„Това е чудесна възможност творчеството на Никола Манев да стигне до повече хора. Ние сме доволни, че Ловеч и ловчалии са сред неговите приятели”, коментира кметът на града Корнелия Маринова. Според нея къщата трябва да добие „добър вид, за да приюти нещо толкова ценно като творбите на Никола Манев”.

Къщата във "Вароша", предоставена от Община Ловеч за постоянна галерия на Никола Манев. Снимка ArtPrice

„Нашата идея е тук да гостуват и други известни български художници. Ще направим така, че това място да стане приятно за ценителите на изобразителното изкуство”, обеща Маринова.

Откриването на изложбата на 11 август е от 18 часа. Дарените от Никола Манев творби ще бъдат подредени в двете зали на Художествената галерия. Желанието на артиста е именно с тази експозиция да посрещне рождения си ден на 28 август. Тя ще остане отворена до края на месеца.

Никола Манев е роден в Пазарджик, израснал е в Чирпан, завършил е Художествената гимназия в София и френската Академия по изящни изкуства. Установява се в Париж, но никога не къса връзката с България. През 2008-а става академик на Българската академия за наука и изкуство. Досега е направил 137 самостоятелни изложби в различни краища на света, участва и в много общи експозиции и биеналета. Повече от 3000 творби на Манев са притежание на държавни и частни колекции и музеи в 30 страни.

Артистът предпочита да изследва в картините си мистичното и приказното. В творбите му откриваме странните земни образувания на българската природа, африканска пустиня, мексикански мотиви. Винаги обаче се връща към романтичните гледки на парижките покриви и комини.

През 2000 г. Никола Манев направи и голямо дарение на Чирпан. Купи  старинна възрожденска къща, която дели общ двор с къщата-музей „Яворов”, възстанови и я завеща на града от своето детство. Заедно с къщата дари на Чирпан и 40 свои картини от различни творчески периоди.

На заглавната снимка – Никола Манев пред едно от мистичните си платна.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)